A 4-10 főből álló colivingek lesznek a legnépszerűbbek a jövőben

coliving

Világszerte a legtöbb nagyvárosban keresik a megoldást a lakhatási válság megoldására, és a kutatások beigazolják azokat az előzetes elképzeléseket, hogy az együttélés a globális lakásválság tüneteként jött létre, viszont a megoldás részese is lehet: kevesebb erőforrást igényel, valamint ahogy öregszenek az emberek, rugalmas és alkalmazkodó lehet az igényeikkel összefüggésben.

Az erőforrás-csökkentésnek különösen a feltörekvő gazdaságokban van kiemelt jelentősége, ahol gyorsan urbanizálódó fiatalos népességgel lehet találkozni. Jó példa erre a Nagyhercegség, amely munkaerőpiaca az elmúlt években jelentősen kibővült, egyre több fiatal szakember áramlik a jó fizetések és karrierlehetőségek miatt. A coliving az együttes megosztás ugyanakkor segít leküzdeni a 21. században jelentkező árnyoldalakat, konkrétan az elmagányosodás és a társadalmi elszigetelődést.

A trend azt mutatja, amelyre az építész szakmának is ugrásra készen kell állni, hogy szerte a világon egyre több nagyvárosban a lakóknak fő választási preferenciájává válik a közösségi lakáshasználat.

A lakók igényei, amelyek még jobbá, élhetőbbé teszik a colivinget

Az ONE SHARED HOUSE 2030 felmérés abból a célból indult, hogy a közeli jövőben mindenki saját maga határozhassa meg, hogy milyen legyen a következő generációja az együttélésnek, saját preferenciák szerint. A kezdeményezésbe bárki bekapcsolódhatott, és az eredmények a nyílt hozzáférésű adatok is letölthetők. A 2017-ben már az volt látható a visszajelzések alapján, hogy csupán négy százalék lenne boldogtalanabb, ha bármit megosztana.

A felmérés legfontosabb következtetései:

  • A jövőbeni coliving lakótársak főként városokban és az élet különböző területeiről származó emberekkel élnének közösségben.
  • A személyes tulajdonságok között döntően az ügyesség, a rendszerezettség az őszinteség és a figyelmesség iránti igény volt elsődleges.
  • Egy közösségen belül 4-10 fő alkot tökéletes méretet.
  • Az új tagokat ideális lenne közösségi szavazás keretében kiválasztani.
  • A tagok leginkább megosztanák a ház egyenlő tulajdonjogát, de több különböző helyen lévő házhoz szeretnének hozzáférni, amelyek között szabadon költözködhetnének.
  • A saját területüket inkább saját ízlésük és igényük alapján rendeznék be.
  • Valamint a háztartás kezeléséért cserébe további összeget áldoznának.

A lakhatási válság az olyan gazdag országokban is gondot okoz, mint Luxemburg. A magas ingatlan árak a bérlemények piacán is megmutatkozik. Ezért számít hiánypótlónak a Vauban&Fort ügynökség, amely meghatározott profil alapján szerbezi közösségbe a különböző érdeklődőket, ráadásul teljesen felszerelt coliving otthonokat biztosít a főváros és a régió legjobb pontjain. Az All-In szolgáltatás a megbízható szobatársak mellett például rejtett költségek nélkül nyújt kényelmes lakhatási feltételeket.