Otthoni súlyzós edzés

súlyzós edzés

A súlyzós edzés otthon is végezhető mozgásforma, de számos tudnivaló és aranyszabály vonatkozik az ilyen jellegű gyakorlatokra, amelyeket érdemes fejben tartanunk. A súlyzós edzés elsősorban a fiatal férfiak körében népszerű; ők azok, akik szeretnének gyors eredményt elérni az izomnövekedésben.

A súlyzós edzés magától értetődő módon az izomerősítést és az izomtömeg növelést szolgálja. Ezért sem lehet egy lapon említeni az ismert kardió edzésekkel.

Legyünk őszinték! Az otthoni súlyzós edzés legnagyobb előnye, hogy nem kell elmenni az edzőterembe, azonnal megkezdhető és szinte bármikor végezhető, ha van egy kis szabadidőnk. A hátránya is pont ugyanez; elvész a rendszeresség, eltűnik az edzőterembe járás protokollja és ez motiválatlanság esetén az edzések elmaradását jelentheti.

Azt szoktuk mondani, hogy az otthoni súlyzós edzés valóban hatékony, de több motivációra van szükségünk hozzá. Egy-egy telefonhívás, a kedvenc sorozatunk vagy a szomszéd csengetése már véget is vethet az edzésnek. Ám ezek a gátló tényezők kellő motiváció mellett kizárhatók.

A súlyzós edzés otthon csak abban az esetben lehet igazán hatékony, ha többféle súlyzóval rendelkezünk. Mindenképpen szükség van egykezes súlyokra és egy rúdra, amely különböző súlyokkal szerelve változatos edzést tesz lehetővé. Fejlettségi fokunktól függetlenül jól felépített edzéstervre van szükségünk, ami igazodik a jelenlegi fizikai állapotunkhoz.

Kezdők számára a súlyzós edzés inkább egyfajta átmozgató és alapozó edzést kell jelentsen. Ilyen esetekben lehetőleg kerüljük a túlzott megterhelést, adjunk időt az izomzatunknak, hogy hozzászokjon a nagyobb terheléshez. Ilyenkor az alapvető gyakorlatok végzése ajánlott, amelyek elsősorban a főbb izomcsoportokat mozgatják meg; a karokat, vállakat, mellet.

Ha már elértünk egy bizonyos fejlettségi szintet, növelhetjük a terhelést és az ismétlésszámot. A túlvállalásra mégis figyelni kell; a túlméretezett szabadkezes súlyzók sérülésveszélyt hordoznak magukban, ráadásul extrém megterhelést jelentenek egyes ízületek számára.

Annak érdekében, hogy elkerüljük a sérüléseket, illetve az ízületek lassú károsodását, minden egyes edzés előtt kellően melegítsünk be! A helyesen megválasztott súlyzók mellett a bemelegítés segít minimalizálni a sérülésveszélyt, ha a súlyzós edzést választjuk.