Takaró és árnyékoló növények

lugas

Amennyiben egy nem túl tetszetős, felújításra váró falrészletet akarunk eltakarni, kiváló lehetőségeket nyújtanak számunkra a kúszó- és futónövények. De esztétikai hasznuk mellett a növények védelmet nyújtanak a perzselő nap és a szél ellen egyaránt, hogy a kíváncsi szemek elől való elrejtőzést már ne is említsem. Tehát mindamellett, hogy igazán szép látványt nyújt egy virágzó, vagy éppen csak zöldellő fal és kerítés, számos más hasznos hatása is van számunkra.

Ezek a lugasok persze nem csak kertekben, hanem erkélyeken, teraszokon is kiválóan kialakíthatóak. Konténeres növények minden évszakban – a forró nyári napokat és a fagyos időt kivéve – egész évben ültethetők. A növények számára alaposan lazítsuk meg a talajt. Ültetés után a felületet takarjuk fenyőkéreggel, így a gyökerek árnyékos, hűvös helyen nehezebben száradnak ki. A legfontosabb a megfelelő tartóedény és a támaszték biztosítása.

Támasztékként a legegyszerűbb, ha a tartóedény földjébe egymástól arasznyi távolságokban vessződarabokat, fenyőfalécet vagy rudakat szúrunk le. Ez azért fontos, hogy szilárdan, biztosan álljanak. Sokszor megoldható a futtatás zsineggel vagy rafiaszálakkal; de fontos, hogy a futtató szál rozsdamentes, tartós legyen, hogy a fejlődő növényt ne érjék kellemetlen meglepetések.

Fontos, hogy ezeket arasznyi távolságban feszítsük ki egymástól, hogy fel tudjanak rá kúszni a növények. Nagyon sok szép kúszó- és futónövény kapható a piacon, ezekről a virágboltban részletes tájékoztatást kaphatunk. Ezek közül nagyon népszerű a borostyán, amely földön kúszó, vagy léggyökereivel akár 5-10 méter magasra is kapaszkodó örökzöld levelű cserje. Kiváló talajtakaró, árnyéki gyeppótló, vagy akár falak, fatörzsek befuttatására is alkalmas. Gyors növekedése folytán hamar levélszőnyeget alkot a talajon, vagy falakon. Árnyékkedvelő növény, de öntözés mellett napos helyen is jól érzi magát.

Valamint a csodálatos virágú kínai lilaakác, amely csavarodva kúszó cserje. Nagyon gyorsan növekedik, évenként akár 1-3 métert is nőhet. Kerítések, pergolák befuttatására alkalmas, teljes napfényt kedvelő, 6-10 méter magasra is felkúszik. Persze számos más növény is hasonlóan csábító tulajdonságokkal rendelkezik és arra vár, hogy otthonunk eleven árnyékolójává válhasson.