Ezért ne hagyd ki az erkélyajtót sem nyílászárócserekor!

terasz erkélyajtó

A régi, nem jól funkcionáló nyílászárók cseréje fontos részét képzi a lakásfelújításnak. Ilyenkor azonban sokan csupán az ablakok és a bejárati ajtó cseréjére gondolnak, ami nem feltétlen kifizetődő, ha lakásunkhoz erkély is tartozik. Az erkélyajtó cseréjének elmulasztása ugyanis több negatív vonzattal is jár, amiket mindenképp érdemes elkerülnünk. Mik is pontosan ezek?

Szigetelési problémák

Az erkélyajtó cseréjének figyelmen kívül hagyása a nyílászárócserék során mind esztétika, mind pedig funkcionalitásbeli problémákat okozhat. Ezek közül nyilvánvalóan az utóbbi az, amely miatt mindenképp érdemes komoly figyelmet szentelnünk a témának. Nem kell túl sokat osztanunk és szoroznunk ugyanis, hogy rájöjjünk, a többi nyílászáró lecserélése vajmi keveset ér, ha az erkélynél nem áll rendelkezésünkre megfelelő szigetelés. Egy elöregedett erkélyajtó, amelynek szigetelése nem funkcionál megfelelően, nagyon elronthatja lakásunk komfortérzetét. Hiába szigetel otthonunk többi nyílászárója tökéletesen, ha az erkélyen keresztül kiszökik a meleg, mind a fűtésszámlánk, mind pedig a komfortérzetünk megsínyli a dolgot.

Élettartam

Amennyiben erkélyajtónk öregebb, mint a lakásunk többi nyílászárója, úgy méltán számíthatunk rá, hogy később ezt is cserélnünk kell majd. Azonban hiába választunk most olyan ablakokat, amelyek megfelelően passzolnak hozzá, korántsem biztos, hogy a későbbiekben találunk ezekhez illő erkélyajtót majd. Ha egy-egy ablak pedig közel helyezkedik el az erkélyajtóhoz, akkor a későbbi bontási munkálatok alatt megsérülhetnek, mikor utólag szeretnénk kicseréltetni az ajtót. Tehát a legjobb, ha a nyílászárók cseréje egyszerre történik.

Esztétika

Talán sikerül olyan nyílászárókat találnunk, amelyek jól illenek régi erkélyajtónkhoz, azonban a különbség mégis szembeötlő lesz. Az ezek között lévő jó pár év különbség ugyanis a legtöbb esetben szemmel látható, ami jelentősen képes elrontani az összképet otthonunk megjelenését illetően. Tehát ha a nyílászáró csere során megelégszünk régi erkélyajtónk megtartásával, az esztétikai szempontból is hátrányos lehet.