Folyton benőnek a lábkörmeid? Így tehetsz ellene!

köröm kezelése

A lábkörmünk benövése kellemetlen és egyre gyakoribb probléma, amely egyre több embert érint. A fájdalommal és kellemetlenséggel járó benövés kezeletlenül akár később súlyos problémákhoz is vezethet, hiszen kialakulhat fertőzés vagy akár krónikus betegség is. Ma már igen sok módszer létezik arra, hogy ezt az esztétikai hibát kezeltethessük. Nézzük meg, mik a lehetőségeink.

Ápoljuk rendszeresen lábunkat

Fontos, hogy lábunkat mindig rendesen mossuk és szárítsuk is meg. Fordítsunk kiemelt figyelmet a lábujjak közötti részre, hiszen ez a gombák táptalaja is lehet. Ügyeljünk arra, hogy a körmünket mindig megfelelően vágjuk le, azaz egyenesen és ne túl rövidre. Ha úgy érezzük, hogy ez meghaladja a képességeinket, akkor forduljunk szakemberhez.

Tartózkodjunk a túl szűk cipők viselésétől

A szűk cipők nyomást gyakorolhatnak körmeinkre ezáltal növelhetik a benövés kockázatát. Mindig olyan cipőt vásároljunk, amelyben kényelmesen elfér a lábunk. A megfelelő illeszkedés mellett törekedjünk a helyes méret kiválasztására is, azaz ne csúszkáljon lábunk a cipőben.

Soha ne vágjuk túl rövidre a körmeinket

Ha túl rövidre vágjuk a lábkörmeinket, akkor a körmök behúzódnak és könnyedén kialakul a benövés. Amikor körmöt vágunk, akkor mindig hagyjunk rajta egy kis részt, így elkerülhetjük a körömbenövés kialakulását.

Mindig a célnak megfelelő lábbelit használjuk

A lábbelinket mindig annak megfelelően válasszuk ki, hogy éppen milyen tevékenységet végzünk. A tevékenység lehet sportolás, futás, gyaloglás, munkavégzés, egy esti szórakozás stb. Mindig azt a cipőt kell leemelnünk a polcról, ami a legnagyobb támogatást biztosítja lábunknak. A helyes körömnövekedésben segíthetnek a különféle ortopéd lábbetétek is.

Ha egy mód van rá, akkor kerüljük el a sérüléseket

Egy ütődés vagy egy horzsolás, magának az ujjaknak a sérülése elősegítheti a lábkörmök benövését. Ügyeljünk arra, hogy mindig védve legyen a lábfejünk, hogy ezt a kockázatot kizárhassuk.

Mit tegyünk, ha már benőtt a körmünk?

Mindenképpen keressünk fel egy szakembert, aki a megfelelő kezelést tudja biztosítani számunkra. A benőtt lábkörmöket pedikűrösök és sebészek is kezelhetik, ami függ a helyzet súlyosságától.

Ma már nagyon sok pedikűrös foglalkozik az Unibrace körömszabályozás módszerével, amely nekünk is segíthet, amennyiben körömbenövéssel küzdünk. A pedikűrösök továbbá az Arkada technikát is gyakorta használják, amennyiben vendégeik a körmök deformálódásával fordulnak hozzájuk, ezzel biztosítva, hogy a körömszabályozás terén is többféle megoldást tudjanak nyújtani.