3 tipp házépítéshez

házépítés

A házépítés mindenki számára stresszes időszak, hiszen új otthonának megteremtéséről van szó, ahol ideális esetben több évtizedet fog eltölteni az egész család, így fontos, hogy minden megfelelően sikerüljön. Cikkünkben szó lesz a telekválasztásról, valamint a generálkivitelezés árak is terítékre kerülnek. Tarts velünk!

1. Válassz jól telket!

A probléma- és stresszmentes házépítés egy jó telek kiválasztásával kezdődik, hiszen ez kulcsfontosságú lehet a rejtett költségek elkerülése és a ház kialakítása szempontjából is. Épp ezért fontos, hogy mielőtt elköteleződnénk egy adott földterület mellett, járjunk alaposan utána, hogy valóban megfelelő döntés lenne-e annak vétele.

Ekkor érdemes megvizsgálni, hogy megfelelő-e a telek tájolása, hiszen a villanyszámla is magasabb lehet, ha a napot délelőtt az egyik szomszéd, délután pedig a másik szomszéd háza takarja ki, így gyakran kell majd lámpát kapcsolni nap közben is. Ezentúl javasolt utána járni az adott településre vonatkozó jogszabályoknak, valamint annak is, hogy megfelelően ki van-e építve az infrastruktúra az adott környéken, hiszen házépítés során ez döntő lehet a költségek tervezésekor.

2. Szóljon hosszú távra a házépítés!

A házépítés célja a legtöbb esetben, hogy lakói hosszú évtizedeken keresztül tudjanak az elkészült otthonban élni úgy, hogy szeretik azt, valamint nem kell minden évben új javításra vagy felújításra számítaniuk. Épp ezért fontos, hogy már a tervezés során szem előtt tartsuk azt, hogy később mi fogunk a felépülő házban élni, így a felépülő ingatlan is a mi igényeinknek feleljen meg minden szempontból.

Házépítés során tehát nem javasolt az alapanyagok valamint a munkálatokat végző szakemberek minőségén spórolni, hiszen csak ezekkel érhetjük el azt, hogy új otthonunk értékálló és tartós legyen.

3. Nézz a generálkivitelezés árak mögé!

Ha generálkivitelezésről van szó, sokan a generálkivitelezés árak miatt fontolóra sem veszik ezt a lehetőséget, hiszen úgy gondolják, sokkal gazdaságosabb, ha maguk intézik a házépítés teljes folyamatát, így a szakembereket is maguk szervezik le. Azonban ekkor sok rejtett költséggel nem számolnak, valamint az építkezés határideje is folyamatosan tolódhat, amely további kiadásokhoz vezethet.

A generálkivitelezés árak azonban már tartalmazzák az alapanyag árát és a szakemberek felfogadásának költségeit is, sőt, sok esetben még pénzügyi és egyéb tanácsadásokat is. Ezentúl már a szerződésben rögzítve van a befejezési időpontja, valamint részletes költségvetés is készül, így az anyagi bizonytalanság sem lesz a megrendelő társa hosszú hónapokon, akár éveken keresztül.

A házépítés időszaka tehát sok stresszel és bizonytalansággal jár, amely azonban csökkenthető a megfelelő előkészületekkel. Érdemes lehet elgondolkodni azon is, hogy mennyire tartjuk elfogadhatónak a generálkivitelezés árakat, hiszen ezen opcióval egy jóval nyugodtabb és gyorsabb építkezési időszaknak nézhetünk elébe.