A levegő kompresszor alkalmazása az iparban

levegő kompresszor

Az ipari folyamatok során különböző berendezések, részegységek összehangolt munkájára van szükség ahhoz, hogy minden gördülékenyen történhessen. A nagy egészhez sok esetben a kompresszorok is hozzátartoznak, mint fontos feladatot végző háttéreszközök.

A kompresszorok feladata

Az iparban sokszor kifejezetten bonyolult eszközök is alkalmazásra kerülnek, melyek a végletekig optimalizáltak arra, hogy egy adott, specifikus feladatot legyenek képesek probléma nélkül elvégezni. Emellett pedig más eszközök sokkal inkább végeznek háttérmunkát, mely ugyanakkor legalább annyira nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a teljes folyamat gördülékenyen, komolyabb leállások és technikai problémák nélkül végbe menjen. Ide sorolható a levegő kompresszor munkája is.

Eme eszközök feladat lényegében rendkívül egyszerű, mely alapvetően nem más, mint a levegő sűrítése, szállítása és adott esetben tárolása. Azonban az, hogy ehhez milyen típusú levegő kompresszort választunk, illetve, hogy a sűrített levegő aztán pontosan milyen módon kerül alkalmazásra, az már egészen más kérdés. Napjainkban a forgalmazók kínálatában mindössze két kompresszor típust találunk meg, azonban ezek is képesek megfelelni az elvárásoknak.

Az ipar szolgálatában

A levegő kompresszor kínálat az évtizedek során sokat változott, melynek fő okozója a különböző működési elvek és alkalmazott technológiák változása. A fejlődés persze teljesen természetes a műszaki világban, így a gyártók is mindig igyekeznek lépést tartani az aktuális igényekkel és lehetőségekkel. Mára a kompresszor-forgalmazók kínálatából az szűrhető le, hogy mindössze két termékcsalád is képes lefedni minden felhasználói igényt. Míg a dugattyús kompresszorok inkább hobbi- és barkács célokat szolgálnak, addig a csavarkompresszorok az iparban vethetők be.

ipari levegő kompresszor

Ennek fő oka a működési elvben keresendő, hiszen míg a dugattyúk szakaszos és alacsonyabb teljesítményre teszik képessé a kompresszorokat, addig a csavarral történő gázsűrítés jelentős mennyiségű levegő előállítását teszi lehetővé, lényegében megállás nélkül. Így tehát ha sűrített levegő igényről van szó, a csavarral működő levegő kompresszorok jelentik az ipari szereplők elsőszámú választását.

Szünetmentes termelés

A csavarral működő levegő kompresszor ipar számára fontos két attribútuma tehát a nagy és folyamatos teljesítmény. Előbbi értelemszerűen adja magát, azonban utóbbi nélkül is elképzelhetetlen lenne a hatékony munka. Az ipari termelés során ugyanis jellemzően a legkisebb leállás is hatalmas kiesést okozhat, mely anyagi szempontból is komoly károkkal járhat. Ezek a levegő kompresszorok azonban képesek megfelelni ezeknek a magas elvárásoknak és feszített munkatempónak is.

Az ipari termelés során ezek a készülékek pneumatikus gépek működtetését végzik, tisztítási, szűrési és minőségellenőrzési feladatok során segítik a dolgozókat és sok más munkafolyamatból is aktívan kiveszik a részüket. Bár a levegő kompresszor legtöbbször a háttérbe húzódik, munkája mégis felbecsülhetetlen. A fejlődés pedig természetesen folyamatos, így a ma kapható legmodernebb modellek már képesek megfelelni az ipari automatizáció növekvő elvárásainak is.