A tejmentes étrend önmagában nem megoldás a laktózérzékenységre!

Egyre többen tapasztalják, hogy tejtermék fogyasztása után puffadnak, illetve hasi fájdalmaktól szenvednek. Ilyenkor sokan száműzik az étrendjükből a tejtermékeket, azonban a szakemberek felhívják a figyelmet, hogy az öndiagnózis és az önkényes tejmentes étrend a szervezetben hiánybetegséget, például D-vitamin és kalcium hiányt is okozhat. Fontos a szakember diagnózisa, és a személyre szabott terápia, és életmódváltáshoz kapcsolódó étrendváltoztatás.

A laktóz intolerancia egy olyan emésztési zavar, amelynél a tejcukorra érzékenyek szervezete nem képes a tejtermék maradéktalan megemésztésre, a tejcukor lebontására. Ennek oka az, hogy a szükséges laktáz enzimből nem termelődik elegendő mennyiség, így nem tud felszívódni a vékonybélben, hanem emésztetlenül halad át a vastagbélbe, ahol hidrogéngázzá és zsírsavakká bomlik le. A tünetek akár enyhék is lehetnek, de súlyos problémákat is okozhat – amely összefüggésben áll a laktáz enzim mennyiségével -. A leggyakoribb panaszok és tünetek a puffadás, a bélgörcsök illetve a hasmenés.

A veleszületett intolerancia elég ritkán fordul elő, inkább az a gyakori, hogy a kor előrehaladtával alakul ki a másodlagos intolerancia. A szakemberek szerint az öndiagnózis azért veszélyes, mert például a puffadásos tünetet nemcsak az emésztőrendszeri megbetegedések széles skálája okozhatnak, de az egész napos ülőmunka is kiválthatja. A meggondolatlanul és laikusan bevezetett diéta és az ezzel járó tejmentes étrend hatására a szervezetben hiánybetegség léphet fel, hiszen a tejtermékek biztosítják a szervezet számára a kalciumszükségletet jelentős részét. Vannak olyan tévhitek is, hogy csak a tehéntej okoz problémát, azonban nem árt tudni, hogy az alternatív fogyasztásra ajánlott kecsketej, és juhtej is tartalmaz laktózt.

A gasztroenterológiai diagnózist követően az orvos dönthet laktózszegény diétáról, étrendről, illetve rágótabletta, vagy csepp formájában a laktáz enzim pótlásáról.

A dietetikusok is hangsúlyozzák, hogy mindenképpen ajánlott napi fél liter tej, vagy ennek megfelelő tejterméket fogyasztani. Manapság a laktóz mentes tejtermékekből széles választék áll rendelkezésre az üzletek kínálatában. Ezeket a termékeket hasonlóan használhatjuk fel főzés céljából akár édességhez, akár olyan ételekhez, amelyekhez tej szükséges.

A tartósan fennálló panaszok esetében célszerű az öndiagnosztika és az automatikusan bevezetett mentes étrend helyett szakembert felkeresni. Azonban a gasztroenterológiai problémák esetében is nagy a valószínűsége, hogy több orvos- beteg találkozás indokolt. Így sokak számára megfelelőbb egy magánrendelés oldottabb légkörében a kényes problémáról beszélni. A budapesti DarvasMed rendelőben a kezelések mellett rendszeresen nyílt napokra kerül sor, ahol az érdeklődők táplálkozási tanácsokat is kaphatnak a táplálkozási szakértőtől. További információ a www.darvasmed.hu oldalon tekinthető meg.

(Forrás:Semmelweis.hu)