Miért vegyünk trambulint?

trambulin

A trambulin nem csak egy sporteszköz, ma már egyre több szakember ajánlja a fizikai és mentális egészség megőrzésére. Számos kutatás igazolja, hogy különböző képességek fejlesztését is elősegíti, például a mozgáskoordinációt, az állóképességet, és hosszú távon a tanulási készségekre is kedvező hatással van. Egy családi trambulint minden korosztály bátran használhat, és a pozitív hatás érdekében elegendő napi pár percet önfeledten ugrálni.

Miért jó a trambulin?

A trambulin manapság egyre népszerűbb, a jó idő beköszöntével egyre több szülő lepi meg gyermekét az ugráló alkalmatossággal. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy csak egy újabb unaloműző eszköz-e, amely pár alkalom után csak a helyet foglalja az udvaron.

Az ugrálás kedvező hatásai

Az ugrálás, mint mozgásforma a gyerekek kedvelt tevékenysége, ha lehetőségük nyílik rá, akkor nagyon jól elütik vele az időt, és ha biztonságos körülmények között ugrándoznak, akkor a szülőknek sincs mitől aggódni. Tanulmányok igazolják, hogy segít a mozdulatok tudatos kontrollálásában, az egyensúlyérzék kialakulásában, és a testtudat kialakításában.

Trambulinozás, mint sporttevékenység

A trambulinnal kapcsolatosan sokan nem gondolnak arra, hogy a szabad levegőn végzett móka egyben sportolás is a gyerek számára: játszva edzi a testet, készségeket fejleszt, amelyet az élet számos területén, például a tanulásban, a társas kapcsolatok során tud a későbbiekben kamatoztatni. A tapasztalatok szerint a trambulint használó gyerekek nemcsak nagyobb önbizalomra tesznek szert – egyrészt az eszközhasználat elsajátítása miatt -, de az izomzatukra, és az erőnlétükre is pozitívan hat. Hosszútávon pedig segíti, hogy a későbbiekben a bonyolultabb mozgásformákat könnyebben sajátítsák el.

Trambulinozás, mint játékos fogyókúra

A gyerekek is nagyon különbözőek, míg egyesek örökmozgóak, addig egyre több olyan gyerek van, aki ódzkodik a mozgástól és a szabadlevegőn végzett tevékenységektől. Sajnos egyre több a túlsúlyos gyerek, és sokszor a szülők nem hajlandók tudomást venni arról, hogy ez a későbbiekben milyen súlyos problémákhoz, szív és keringési zavarokhoz is vezethet. A különböző betegségek mellett arról is érdemes szólni, hogy a túlsúlyos gyerek önbizalma is alacsonyabb, és jóval nehezebb számukra teljesíteni még a könnyű játékos feladatokat is. Azonban trambulinozás közben eszükbe sem jut, hogy fárasztó testedzést végeznek: szórakozva, játék közben ”fogyókúráznak”, miközben fejlődik az erőnlétük, az állóképességük, amely a teljesítményük javulására, és önbizalmuk növekedésére is hatással van.

A trambulinozás előnyei felnőttek számára

Az otthoni használatra készült trambulinok nemcsak gyermekek, hanem felnőttek számára is alkalmasak. A mindennapos használata oldja a stresszt, javítja a vérkeringést, segíthet az izomzat, a kötőszövetek és az ízületet egészségnek megőrzésében. De a fogyásban, is a zsírpárnák lebontásában is hatékony. Habár manapság nagyon sokan sportolnak, futnak, bicikliznek, és gyalogolnak a szabadidejükben, bizonyos mozgásformák nagyon megterhelik az ízületeket, a térdet és a bokát is. A mértékletes, de rendszeresen végzett trambulinozás segít elkerülni ezeket a kellemetlenségeket, így nem véletlenül használják, és ajánlják előszeretettel terápiás eszközként a sport rehabilitáció és az ortopédia területén. Habár a trambulinnak van súlyhatára, a minőségi prémium modelleket a magasabb súlycsoportba tartozó felnőttek is bátran használhatják.

A trambulinozás veszélyei

Mint minden mozgás így a trambulinozás is járhat bizonyos veszéllyel, de az eszközhasználat ismeretében, és megfelelő óvatossággal végezve, ez nagymértékben elkerülhető. Fontos a kellő odafigyelés és a rendeltetésnek megfelelő használata mind a gyerekek, mind a felnőttek körében.

Milyen trambulint válasszunk?

Ma már számtalan típus kapható akár helytakarékos, könnyen összecsukható modellek is. Igen kedveltek a belső védőhálós trambulinok, amelyek főként kültéri használat esetében előnyösek. Fő szempontként érdemes jó minőségű modellt választani. Egyes modelleknek ingyenes tartozéka a hozzá való létra, de igény szerint számos trambulin kiegészítő eszköz is vásárolható hozzá.

A sportáruházakból, és webáruházakból ma már egyszerűen beszerezhetjük az igényeinknek leginkább megfelelő trambulint. A kedvező ajánlatokért érdemes a www.hawaj.hu oldalt felkeresni, ahol különböző méretű, belső védőhálóval ellátott prémium termékek közül lehet választani.

Fotó: hawaj.hu