Hajszárító választás okosan

hajszárító

A hajszárítóval szemben sokan ellenérveket sorakoztatnak fel, azonban a használatával megelőzhetjük a fejbőr különböző megbetegedéseit. Elsősorban az őszi-téli időszakban fontos a használata, amikor a nedves fejbőr megfázásos megbetegedések okozója is lehet. Ha még nincs otthon ilyen készülékünk, érdemes beruházni egybe. Egyes gyártók ma már rendkívül kedvező áron kínálnak megbízható készülékeket, így ezek vásárlása is tökéletes megoldást jelent a fejbőr egészségének megőrzése érdekében.

A hajszárítók működési elve a lehető legegyszerűbb. A kifújt meleg, langyos vagy hideg levegőnek köszönhetően percek alatt megszárítják a hajat és a fejbőrt. Noha egyszerű készülékekről beszélünk, mégis két különböző típusukat szoktuk megkülönböztetni. Az egyik típus a „családi” hajszárító, amit rendszerint robusztusabb kialakítással és nagyobb kapacitással látnak el. Ezek esetében a funkciók és a beállítási lehetőségek száma is magasabb, természetesen ezzel együtt az áruk is növekszik. A másik típust sokszor csak „utazó” hajszárítóként szoktuk emlegetni, hiszen a táska sarkában is elfér, kevés tartozékkal rendelkezik, a puritán kialakításának köszönhetően könnyű és olcsó. Ezek a készülékek ideális megoldást jelentenek otthoni használatra is, ha alapvető elvárásokat támasztunk irántuk.

Az otthoni használatra tervezett kisméretű hajszárítók motorteljesítménye is mutat némi eltérést. A nagyobb teljesítményű motorral szerelt hajszárító abban az esetben jó választás, ha nagyobb hajkoronával rendelkezünk. A dús és hosszú haj szárítása sokkal hatékonyabb lehet egy nagyobb teljesítményű kézi hajszárítóval. A rövid haj szárításához azonban a legkisebb kapacitással rendelkező készülékek is tökéletesen megfelelnek. A nagyobb és kisebb kapacitással rendelkező hajszárítók közötti különbség elsősorban abban mutatkozik meg, hogy az erősebb motorral rendelkező készülékek nagyobb mennyiségű meleg levegő kifújására képesek, így annak a levegőmennyiségnek nagyobb a párafelvevő képessége is, tehát a szárítás gyorsabb.

A legtöbb alapfelszereltséggel rendelkező készülék kétféle beállítási lehetőséggel rendelkezik. Az egyikkel a kifújt levegő hőmérsékletét szabályozhatjuk, a másikkal pedig a ventilátor sebességét választhatjuk meg. Fontos szem előtt tartani, hogy a gyors ventilátor csak abban az esetben járul hozzá az intenzívebb hajszárításhoz, ha az ehhez szükséges meleg levegő előállítását a készülék lehetővé teszi.

Lehetőség szerint olyan hajszárítót válasszunk, amelyek rendelkeznek szűkítőfejekkel, esetlegesen valamilyen kefékkel. Ezek segíthetnek növelni a légáramot és növelni a szárító hatást, illetve a kefék segítségével szétbonthatjuk a hajat a hatékonyabb száradás érdekében.