IPL szőrtelenítés

IPL szőrtelenítés

Végre újra itt van a strandszezon, lehet ismét a vízpartokra menni, azonban a rendszeres szőrtelenítés sokak számára okoz visszatérő és kellemetlen problémákat. Ma már számos módszerrel tartósan szabadulhatunk meg a kellemetlen szőrszálaktól, és bátran mutathatjuk meg a sima lábainkat.

Szőrtelenítési módszerek házilagosan

A nyári hónapok idején még azok is gyakrabban szőrtelenítik a lábukat, akik az év más hónapjaiban mellőzik, vagy csak ritkán folyamodnak a házilagos szőrtelenítési módszerekhez: gyanta csíkokhoz, epiláláshoz, borotváláshoz. A legrövidebb hatékonysága a borotválásnak van, bár igaz, hogy gyorsan és fájdalom nélkül tüntethetjük el a szőrszálakat. Azonban aki már borotválta a lábát, az tudja, hogy az 1-2 nap után újra növő szálak igen csúnyák, másrészt számos bőrirritációval járhat különösen az érzékeny testrészen – bikini vonalnál-, valamint szőrbenövéssel járhat, de gyakran kisebb vérző vágásokat is okozhatunk magunknak. Egyre több gyártó forgalmaz otthoni használatra kifejlesztett IPL szőrtelenítő készüléket, amelynek rendszeres használatával hosszú távú szőrtelenséget tudunk elérni. A villanófényes kezelés előnye, hogy nem jár fájdalommal, és alkalmanként nagyjából fél órát vesz igénybe.

Mit jelent az IPL villanófényes szőrtelenítés?

A villanófényes kezelés olyan szépészeti kezelés, amely a polarizált fény energiáján alapul, a kifejezés, amellyel gyakran találkozunk az angol Intense Pulsed Light rövidítése. A különböző fényhosszúságú energia behatol a bőrbe, és a melaninban nyelődik el, amely a szőr pigmentációját okozza.

Milyen egyéb területen használatos az IPL?

 A hőenergiává alakult fényenergia egyrészt a nem kívánatos pigmenteket, másrészt a szőrtüszőket károsítja. Ezen tulajdonsága miatt alkalmas a pigmentációs problémák kezelésére is.

Miért jobb a szalonokban, rendelőkben található gép?

Sokakban merülhet fel a kérdés, hogy mi az előnye, értelme szolgáltatást drága pénzért igénybe venni, ha számos otthoni IPL készülék vásárolható. Egyrészt bizonyos nehezebben elérhető testrészeket magunknak nehéz tökéletesen szőrteleníteni, esetleg (pontosan) nem tudjuk behatárolni melyik részen villantottunk, másrészt a professzionális szalongépek fénytartománya is jóval magasabb: míg a házi készülékek jellemzően 500- 1200 nm közöttiek, és az impulzusok max. 0,5 cm-es mélységig hatolnak be, addig a szalongépek 0,2-0,4 cm mélyen fejtik ki a hatásukat.

Ráadásul a szakemberek részére kifejlesztett gépek otthoni használatra talán túl drágák is lennének. Sok helyen alkalmazzák az EunSung IPL szőrtelenítő gépet, amely beállítható a bőrtípusnak és a szőrtípusnak megfelelően, és variálható az alkalmazott impulzus hossza és típusa is.

Kiknél eredményes a villanófényes szőrtelenítés?

Mielőtt bárki a villanófényes eljárás mellett döntene, nem árt tudni, hogy a legjobb eredményeket a sötét szőrzettel és világos bőrrel rendelkező pácienseknél lehet garantálni. A hatásmechanizmus csak sötét szőrszál esetében működik, mivel a fehér/ősz, illetve nagyon világos szőrszálak vagy egyáltalán nem, vagy csak minimális mennyiségű melanint tartalmaznak. A vörös haj, és szőrzet esetében is nehéz a tartós eredményeket elérni.

Hogyan kell készülni a kezelésre?

Az IPL szőrtelenítés előtt érdemes pár dolgot szem előtt tartani:

Sem előtte, sem a kezelés sorozat közben nem lehet csipesszel kihúzni a szőrszálakat, sem a bőrfelületet gyantázni. 1-2 nappal előtte a területet le kell borotválni, majd a kezelések között szintén.

Előtte és utána pár hétig lehetőleg kerülni kell a napozást és a szoláriumozást.

A nagyon érzékeny bőrű páciensek esetében előfordulhat bőrpír, vagy apró kiütés, ezért nagy és jeles esemény előtt érdemes a kezelés időpontját jól megtervezni.

Legalább 30 SFP (fényvédő faktor) készítmény használata ajánlott.

Hány kezelés, kezelés sorozat ajánlott?

Mivel a villanófény mindig a megfelelő fázisban – növekedési fázisban – lévő szőrtüszőkre hat, így legalább 6-8 alkalomból álló sorozat elvégzése ajánlott, ugyanakkor ismétlő kezelésekre is szükség lesz a tartós eredmények fenntartásához.

Fotó: Darvasmed.hu