Túlzásba vitt arctisztítás?

arc

Az arctisztítás kívánatos gyakoriságáról számos alkalommal vita folyik a bőrgyógyászok és a kozmetikai termékgyártók és forgalmazók között. De mi az igazság, melyik álláspontban bízhatunk és mire kell figyelnünk, ha kozmetikai szert választunk?

Az arcbőr egy normálisnak mondható zsír-víz aránnyal rendelkezik. Ez egyénenként változik, de alapvetően mindenki bőrének zsírossága egészséges határokon belül mozog. A túl gyakori arctisztítás viszont felborítja ezt az egyensúlyt; kiszárítja a bőrt és ezáltal túlzott faggyútermelést idéz elő.

Az arcbőrünk más tulajdonságokkal, ezáltal más gondoskodásra szorul, mint a testfelületünk más részén található bőrünk. Ezért a hagyományos szappanok nem ideálisak az arcbőr tisztítására, hiszen magasabb a pH-értékkel rendelkeznek, ezáltal jobban szárítják a bőrt. Az arc tisztítására előlátott termékek alacsonyabb pH-értéke kevésbé befolyásolja az arcbőr zsír-víz arányát.

Továbbá tudni érdemes, hogy az általános szappanok és tusfürdők jelentős mértékben tartalmaznak színező- és illatanyagokat, amelyek az arcbőr tekintetében jelentős irritációs hatással rendelkeznek. Az arc tisztításához válasszunk kifejezetten erre a célra gyártott készítményeket és lehetőleg válasszunk színtelen és gyenge illatú terméket.