Beltér ajtó típusai

A beltéri ajtók nemcsak a teret osztják meg a házban, hanem a lakás berendezésének elemei is. A jól megválasztott típus stílust ad a belső térnek, így alaposan meg kell fontolni, melyiket válasszuk.

A beltéri ajtók nemcsak a teret osztják meg a házban, hanem a lakás berendezésének elemei is. A jól megválasztott típus stílust ad a belső térnek, így alaposan meg kell fontolni, melyiket válasszuk. Beilleszkedhetnek a belső kialakításba és szinte láthatatlanok lehetnek, vagy az elrendezés szemet gyönyörködtető elemévé válhatnak. A beltéri ajtók választéka olyan nagy, hogy könnyedén kombinálhatjuk a belső tér dekorjához, építészetéhez, ízlésünkhöz. A következő honlapon válogathatsz kedvedre: Evidoors Kft.

Méret

Minden ajtó alapelemekből áll: az ajtókeretből, szárnyakból és vasalatokból, azaz zsanérokból, kilincsekből és zárakból. A beltéri ajtó kiválasztása előtt meg kell mérni azt a nyílást a falban, ahová beágyazzák. Nemcsak a magasság és a szélesség fontos, hanem a nyílás vastagsága is. A nyílás pontos kalibrálása lehetővé teszi, hogy a keretet és az ajtólapot valóban a megfelelő mérethez igazítsuk.

Nyitási irány

Az ajtónyitás irányának meghatározásához állj úgy, hogy az ajtószárnyat magad felé húzva nyíljon. Fontos, hogy melyik oldalon van a zsanér. Ha balra, akkor az ajtó balra nyílik, ha jobbra, akkor jobbra. Az ajtónyitás irányának kiválasztásakor szabad helyet kell biztosítani az ajtó szabad nyitásához. Ha ez a feltétel teljesül, akkor figyelembe kell venni a kényelmet és a funkcionalitást.

Fa vagy fa alapú ajtók

Anyagi lehetőségektől függően választhatunk tömör és ragasztott fából készült faajtókat, vagy laminált fából és farostlemezből készült laminált ajtókat. A furnérok széles választékának köszönhetően a laminált ajtók természetesek és elegánsak, akárcsak a fából készültek. Előnyük, hogy könnyűek és tartósak, ugyanakkor jól védenek a zaj ellen. A furnér ajtók kiválasztásakor érdemes odafigyelni arra, hogy milyen anyagból készültek. Jobb olyan furnért választani, amely fokozottan ellenáll a karcolásoknak és a mechanikai sérüléseknek.

Üvegezett és teli ajtók

Attól függően, hogy melyik helyiségbe keresünk ajtót, választhatunk üvegezett ajtót vagy teljes ajtót. Az üvegezett ajtók lehetővé teszik a fénnyel való játékot a belső térben, míg a tömör ajtók teljes magánéletet biztosítanak a háztartásban élőknek. Üvegezett ajtó kiválasztásakor többféle üvegezés közül választhatunk a biztonsági üvegtől a díszüvegen át a szatén üvegig. A beltéri ajtó sikeres kiválasztási projektjének lényeges feltétele az is, hogy lehetőség szerint akció keretében válasszuk ki a számunkra tökéletesen megfelelő darabokat, úgyhogy ehhez itt is hagyunk egy linket: https://www.evidoors.hu/akcioink.